Als je verhuist zijn er veel dingen om aan te denken zoals adreswijzigingen aan instanties en organisaties. Vooral als het lang geleden is dat je bent verhuisd is het best lastig te bedenken welke organisaties geïnformeerd moeten worden.

 

1. Geef je verhuizing door in de gemeente waar je gaat wonen, verplicht tot binnen 5 dagen na de verhuizing. De nieuwe gemeente geeft dit via de Gemeentelijke Basis Administratie door aan de vorige gemeente, belastingdienst, zorgverzekering, SVB, pensioenfondsen, en nog een aantal instanties (zie bijlage)

Checklist Adreswijzigingen Gerust Geregeld 2020

 

2. Houd een lijst bij van alle inkomende post (ook goede doelen, postorders enz.).

 

3. Voeg alle instanties en organisaties toe die verder in je opkomen.

 

4. Check de bankafschriften van minimaal 1 heel jaar. Iedere organisatie aan wie je op regelmatige basis geld overmaakt moet een adreswijziging (of opzegging) krijgen.

 

5. Regel een verhuisservice van Post.nl. Dit regel ik standaard voor mijn cliënten. Heel handig is de post minimaal 3 maanden door laten sturen om zeker te weten dat je van alle afzenders een keer post hebt gekregen, eventueel een halfjaar. Het is mooi als de kerst- en nieuwjaarstijd binnen deze termijn valt omdat je dan meer post krijgt.

Op doorgestuurde post staat een melding of je ziet het oude adres op de envelop. Zorg dat de afzender een adreswijziging of een opzegging krijgt.

 

6. Vraag nieuwe bewoners of buren om post te bewaren na je verhuizing en geef hen een paar grote enveloppen + een vel postzegels (en een bos bloemen voor de moeite).

 

7. Een verhuizing is een uitgelezen moment om zaken op te zeggen. Ga door het lijstje tijdschriften en goede doelen heen, het zijn er waarschijnlijk meer dan je wilt.

 

Bijzondere situatie: een briefadres
Verhuis je naar een tijdelijk adres of heb je tijdelijk geen vaste verblijfplaats dan kan je een briefadres regelen, zonder dat de vaste bewoners van dat adres financiële nadelen ondervinden van het feit dat jij daar ook staat ingeschreven.

Let op dat je dit officieel regelt want voor de belastingdienst moet je inschreven staan op een adres en als de vaste bewoner AOW of een uitkering heeft kan deze gekort worden, als je je ‘gewoon’ inschrijft op dat adres.

Hier vindt je alle informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb