Het was vrijdagmiddag, ik zat te werken in een koffietentje. Een tafeltje verderop zaten twee leuke, iets oudere dames te lunchen. In flarden ving ik wat van hun gespreksstof op en ik was geamuseerd door hun scherpzinnige opmerkzaamheid over tal van zaken die hen in het leven trof.

 

Bij hun vertrek voelde ik het idee opkomen om hen een folder van mijn dienst mee te geven. Ze vonden het leuk en we raakten in een kort maar boeiend gesprekje over verhuizen, familierelaties en alle perikelen die daarbij komen kijken.

 

Een van hen vroeg mij of ik een tip had voor mensen die geen keuzes kunnen maken en stilzwijgend keek ze naar haar vriendin die schoorvoetend beaamde dat zij daar vaak mee te maken heeft.

‘Ja dat kan heel lastig zijn’ zei ik. ‘Je ziet dan overal mogelijkheden en kansen en bepaal maar eens wat dan het beste is’. Dit wordt ook wel FOMO genoemd. ‘Fear Of Missing Out’.

Ze lachten allebei met een blik van herkenning. ‘Wat een leuke uitdrukking, maar het klopt precies’ zei de vraagstelster.

 

Je ziet teveel mogelijkheden en bent bang dat je iets kiest wat net verkeerd is. Je wilt het graag goed doen, je wilt de beste keuze maken.”

“Ja, zei ik, maar het leven is vol met keuzes, en bij iedere keuze laat je onvermijdelijk honderden andere mogelijkheden liggen. Als je zo’n keuze dan puur mentaal gaat maken kom je er niet meer uit en wordt je gek van alle overwegingen die je mentaal bedenkt.

Er is maar één antwoord op deze vraag, zei ik.”
Ze keken me vragend aan.

 

 Vraag je hart om voor jou te beslissen

 

“Je kunt aan je hart vragen wat het beste voor jou is. Een momentje stilte nemen en bij jezelf naar binnen gaan met je vraag of kwestie in gedachten. Alle mogelijke oplossingen en antwoorden laat je even voor wat ze zijn. Gewoon even in stilte zitten met jezelf, en het eerste wat dan naar boven komt, dat is het antwoord.”

Dat is je intuïtie die je dan laat spreken en die vertelt jou altijd wat het beste is voor jou.

 

“Ga je alles in overweging nemen dan wordt je gek. Luister naar je hart en het antwoord komt. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat. Je hart, je intuïtie, je diepste innerlijk weten reageert altijd.”

 

Ze keken mij en elkaar aan en erkenden dat het eigenlijk zo werkt.
“Alleen… je vergeet vaak dat je ook zó met een vraag of keuze om kunt gaan en dan verval je weer in je gepieker.” zei de dame die moeite had met keuzes maken.

 

Hoe zet je je gedachten stil?

 

“Dat hangt er ook vanaf hoe je in elkaar zit”, zei de eerste dame. “Ik ben een maagd en ik stop alles in laadjes. Als iets me op een bepaald moment niet uitkomt, doe ik gewoon dat laadje dicht en dan zeg ik, er komt vast wel weer een nieuw moment dat dit wel aan bod kan komen maar nu niet.”

Haar vriendin keek haar aan met een blik van ja zo zit jij in elkaar maar ze zei toch:
“Ik ga het meenemen, ik ga kijken of het lukt!”

 

Mooie gesprekken & wijze mensen kom je overal tegen, soms in de rij bij de supermarkt of zoals dit gesprek, tussen de bedrijven en de regenbuien door, in een koffietentje op de hoek.