Ik zie zo op tegen mijn verhuizing. Dit hoor ik mensen heel vaak zeggen. Als ik bij ze thuis kom, hebben ze de belangrijkste stap eigenlijk al gezet. Een amerikaans onderzoeker heeft onderzocht waarom senioren zo op zien tegen een verhuizing. De belangrijkste reden bleek te zijn, dat ze niet weten wat ze moeten doen met hun spullen.

Dat is precies wat ik tegen kom in mijn dagelijkse praktijk. Voor de meeste mensen is het moeilijk om al die honderden kleine beslissingen over spullen te nemen. Dat is best logisch. De moed en energie zakt gewoon letterlijk in de schoenen bij het idee er aan te moeten beginnen. Waar moet alles naar toe? En hoe??? Daarbij geloven heel veel mensen dat ze alles zelf en alleen moeten kunnen.

En dat is niet waar. We mogen toegeven dat sommige dingen moeilijk of ondoenlijk zijn. We mogen hulp vragen. Moeite hebben met opruimen is niets om je voor te schamen. Het geeft aan dat je een mens met  gevoelens en gedachten bent. Dat je veel overwegingen maakt, veel rekening houdt met anderen of onverwachte situaties. Of het geeft aan dat je veel hebt meegemaakt. Moeite hebben met opruimen is menselijk. En er is dan niets fijner dan hulp krijgen en samen doen.

En dit is precies waar wij bij helpen. In één voorbereidende opruimsessie van 3 uur wordt al een heleboel duidelijk. Soms kan men daarna zelf verder en meestal ontdekt men hoe fijn en efficiënt het werkt om de klus samen aan te pakken.
En wij weten tal van goede bestemmingen voor ‘oude’ spullen. Je mag om hulp vragen.