De kledingkast is een plek waarvan bijna iedereen zegt teveel kleding te hebben. Maar dat het zo moeilijk is om goed op te ruimen.

De meest gehoorde bezwaren bij het opruimen van de kledingkasten:

 1. Ik heb zoveel dat ik niet weet waar ik moet beginnen
 2. Wat moet ik doen met kleding die ik niet meer wil houden?
 3. Ik vind het zonde om weg te gooien, ook al draag ik het niet meer
 4. Ik wordt al moe als ik er aan denk om daar aan te moeten beginnen
 5. Mijn maat is veranderd en mijn oude kleding hangt nog in de kast, zal ik dat niet bewaren?
 6. Wat doe ik met mooie en waardevolle kleding die ik niet meer draag?
 7. Mijn oude stijl past niet meer bij me maar ik weet ook niet wat nu wel bij me past.
 8. Ik weet niet goed wat ik nog nodig heb.

 

Nu gelden er voor iedereen andere basisprincipes die bepalen welke kleding bewaard moet blijven en wat weg kan.

Basisprincipes voor je kledingkast

 1. persoonlijke stijl en smaak
 2. leeftijd en fysieke omstandigheden
 3. werk en sociale verplichtingen
 4. dagelijkse bezigheden

 

Capsule Wardrobe of Project 333

Online kan je veel informatie vinden over garderobes opruimen en onderhouden.
Een populaire methode is de Capsule Wardrob of Project 333 van Be More With Less. Een systeem bedacht door Courtney Carver waarbij je per seizoen niet meer dan 33 items in je kast laat liggen. Inclusief jassen, schoenen en accessoires, exclusief sportkleding, ondergoed en nachtgoed.
De overige kleding en voor andere seizoenen kan je bewaren maar berg je ergens op waar je er niet bij kunt. Per seizoen evalueer je alles en wissel je eventueel kleding.
Zo creëer je een super functionele, tijd- en geldbesparende garderobe, waarbij je er toch leuk en verzorgd uit kunt zien.
Voor wie meer eenvoud wil, want met een goed uitgekiende garderobe kan je toch nog ongelofelijk veel combinaties maken.
 
Opruimen = niet achterom kijken = voelen waar je nu staat = keuzes maken = beslissen = r u i m t e
 
In je eentje opruimen is een klus waar de moed je van te voren al van in de schoenen kan zakken.
Daarom is het goed om samen te doen, met een professional of met een vriend of vriendin. Zolang je de doelen van je opruimsessie maar helder maakt van te voren. Je beslist makkelijker en het is handiger om van te voren al even te bedenken wat de mogelijke bestemmingen kunnen zijn.
 
Let op dat je assistent realistisch mee kijkt en je niets ‘aanpraat’. Je weet zelf heel goed wat je wel en niet draagt. Ook al was het nog zo duur, leuk of hip, als jij het niet draagt is het dus niet van waarde voor jou, dan kan je het beter verkopen en de waarde weer te gelde maken en daarmee een ander blij maken met jouw mooie kledingstuk.
 

De 3 uitgangspunten voor het opruimen van je kledingkast:
(stel vooral zelf je eigen lijst samen)

 1. Alle kleding in mijn kast vind ik leuk en past goed
 2. Ik heb geen overbodige kleding in mijn kasten
 3. Ik heb niet meer kleding dan er in mijn kasten past