3 Uitgangspunten om mee te beginnen

(stel vooral zelf je eigen lijst samen)

 1. Alle kleding in mijn kast vind ik leuk en past goed
 2. Ik heb geen overbodige kleding in mijn kasten
 3. Ik heb niet meer kleding dan er in mijn kasten past
 

Belemmerende gedachten bij het opruimen van je kleding:

 1. Ik heb zoveel dat ik niet weet waar ik moet beginnen
 2. Wat moet ik doen met kleding die ik niet meer wil houden?
 3. Ik vind het zonde om weg te gooien, ook al draag ik het niet meer
 4. Ik wordt al moe als ik er aan denk om daar aan te moeten beginnen
 5. Mijn maat is veranderd en mijn oude kleding hangt nog in de kast, zal ik dat niet bewaren?
 6. Wat doe ik met mooie en waardevolle kleding die ik niet meer draag?
 7. Mijn oude stijl past niet meer bij me maar ik weet ook niet wat nu wel bij me past.
 8. Ik weet niet goed wat ik nog nodig heb.

 

Deze vragen komen bij iedereen op. Ze kunnen je zo belemmeren dat je er niet aan begint, maar met een paar basisprincipes en uitgangspunten maak je je eigen leidraad en wordt het opruimen makkelijker.

Voor iedereen gelden andere basisprincipes die bepalen welke kleding bewaard moet blijven en wat weg kan.

Enkele voorbeelden van basisprincipes bij het opruimen:

 1. persoonlijke stijl en smaak
 2. leeftijd en fysieke omstandigheden
 3. werk en sociale verplichtingen
 4. dagelijkse bezigheden
 
Opruimen = niet achterom kijken = voelen waar je nu staat = keuzes maken = beslissen = r u i m t e

 

Alleen of met hulp opruimen?

In je eentje opruimen is een klus waar de moed je van te voren al van in de schoenen kan zakken.
Daarom is het goed om samen te doen met een professional of met een vriend of vriendin. Zolang je de doelen van je opruimsessie maar helder maakt van te voren. Je beslist makkelijker als met iemand anders bent omdat je je twijfels kunt delen en ze niet als kringetjes blijven rondgaan in je hoofd.
 
Let op dat je assistent realistisch mee kijkt en je niets ‘aanpraat’. Je weet zelf prima wat je wel en niet draagt. Ook al was het nog zo duur, leuk of hip, als jij het niet draagt is het dus niet van waarde voor jou, dan kan je het beter verkopen of een ander blij maken met jouw mooie kledingstuk.